• 22apr
          • Exkurzia Paríž - Londýn
            • Exkurzia Paríž - Londýn

              Niekoľko úžasných dní strávili študenti druhého ročníka, ktorí sa zúčastnili na poznávacom zájazde Paríž – Londýn. V oboch veľkomestách si prezreli najznámejšie kultúrne pamiatky a dozvedeli sa mnohé zaujímavosti z ich histórie i súčasnosti. Návšteva múzeí v Londýne obohatila vedomosti študentov a turistické atrakcie poskytli priestor na zábavu. Pobyt v anglických rodinách zas našim druhákom pomohol precvičiť si a zdokonaliť komunikačné zručnosti. 

        • 22apr
          • Nadčasový odkaz Mons. Viktora Trstenského
            • Nadčasový odkaz Mons. Viktora Trstenského

              Pri príležitosti 110. výročia narodenia Mons. Viktora Trstenského si tohto charizmatického kňaza, bojovníka za náboženskú slobodu a ľudské práva, spisovateľa, publicistu, humanistu a v neposlednom rade morálnu autoritu uctili Staroľubovňania inštaláciou pamätnej tabule. Tá nesie nadčasový výrok komunistickým režimom prenasledovaného pápežského preláta, ktorý počas svojho pôsobenia v Starej Ľubovni ovplyvnil životy mnohých ľudí: „Za slobodu bolo treba bojovať vtedy i teraz. Ináč ju stratíme.“ Aj v duchu tohto výroku sa niesla aj prednáška cirkevného historika Ľuboslava Hromjáka, ktorý našim študentom priblížil činnosť človeka nezlomne bojujúceho za slobodu a pravdu.

        • 22apr
          • Športový týždeň
            • Športový týždeň

              Počas druhého aprílového týždňa sa uskutočnili okresné kolá vo volejbale. Tím našich študentiek vybojoval druhé miesto, chlapci skončili štvrtí. Na rovnakej priečke sa umiestnilo družstvo chlapcov aj vo futbalovom turnaji, ktorý organizovalo naše gymnázium.

              CGSM reprezentovali:

              Volejbal – dievčatá: Simona Bušeková, Miriam Kendrová, Linda Koterbová, Natália Kuľková, Andrea Rúrová, Natália Sikorová, Anna Smreková, Erika Tokarčíková, Dominika Turlíková, Veronika Žembová a Simona Zálešová

              Volejbal – chlapci: Michal Barnovský, Michal Diňa, Marián Faber, Tobiáš Haničák, Peter Hnát, Matúš Koneval, Ján Konkoľ a Samuel Šimko

              Futbal – chlapci: Peter Fedák, Matej Hudák, Miroslav Kafka, Filip Knapík, Michael Krajňák, Tomáš Solotruk, Samuel Petrišin, Michal Barnovský, Michal Diňa, Marián Faber, Peter Hnát, Ján Konkoľ, Denis Stanek, Dávid Vaľko a Jakub Šimko

        • 15apr
          • Úspešné krajské kolo SOČ
            • Úspešné krajské kolo SOČ

              V poradí už 40. ročník krajského kola Stredoškolskej odbornej činnosti, ktoré sa konalo v Prešove, bol pre našich študentov veľmi úspešný. Viacero prác zaujalo odbornú porotu, ktorá do celoslovenského kola posunula až štyri vedecko-výskumné projekty gymnazistov.

              V odbore Matematika, fyzika skončil na druhom mieste Patrik Varchola. Venoval sa problematike bájneho stroja nazývaného perpetuum mobile a taktiež skonštruovaniu modelu jedného z jeho typov, a to preváženého kolesa. „Čas strávený premieňaním jednoduchej myšlienky na výsledný produkt mi priniesol mnoho skúseností s písaním odbornej práce ako takej a následné obhajoby v školskom či krajskom kole boli úžasnou príležitosťou zapracovať na prezentovaní a verejnom vystupovaní,“ okomentoval prínos činnosti, ktorú vykonávajú tretiaci v rámci študijných programu, Patrik.

              V odbore Chémia, potravinárstvo prvé miesto získala dvojica Peter Hnát a Peter Vorobeľ za domácu výrobu piva. „Vytvorili sme vlastný produkt – pivo s chuťou a farbou tmavého ovocia, karamelu a dali sme mu názov Dos Pedros,“ priblížil Peter Vorobeľ. Stredoškolská odborná činnosť chlapcov obohatila nielen o nové skúsenosti v oblasti vyhľadávania informácií a ich následného spracovania, no podľa ich slov sa posunuli vpred aj vďaka získaniu nových poznatkov z chémie. „Práca nás prinútila aj vycestovať, spoznať nových ľudí a utužiť priateľstvo vďaka spoločne stráveného času,“ dodal Peter Hnát. Túto kategóriu študenti Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša úplne ovládli, keď druhé miesto obsadil Adam Sikorják. Predmetom jeho práce bola príprava binaftylového ligandu cross-couplingovými reakciami. Hodnotiaca komisia ocenila najmä odborný prínos jeho výskumu.

              Štvoricu študentov, ktorí budú Starú Ľubovňu reprezentovať na celoštátnej úrovni, doplnila Erika Horanská. V kategórii Pedagogika, psychológia, sociológia obsadila prvú priečku. „Cieľom mojej práce bolo dokázať funkčnosť a využiteľnosť canisterapie, teda liečenia za prítomnosti psa a vyzdvihnúť jej priaznivé účinky na zlepšenie koncentrácie a správania sa detí na prvom stupni základnej školy,“ priblížila Erika, ktorá sa so svojím psíkom venovala žiakom navštevujúcim školský klub detí. „Som rada, že som si vybrala túto tému, pretože keď môže človek robiť to, čo ho baví, je to podľa mňa základom dobrých výsledkov,“ dodala úspešná študentka.

              Medzi ocenených v krajskom kole sa zaradila aj Michaela Prejsová (4. miesto) za implementáciu prvkov ľudového tanca do vyučovania telesnej výchovy. Katarína Ladižinská (4. miesto) skomponovala vlastnú hudobnú skladbu a Ján Mrug (5. miesto) poskytol návod na domácu výrobu sladidla zo stévie bez pridaných chemických látok.

              Gymnazistom, ktorí výsledky svojich prác odprezentujú aj počas celoslovenského kola v Žiline, držíme palce!

        • 15apr
          • Adam Sikorják na víťaznej vlne
            • Adam Sikorják na víťaznej vlne

              Svoju dominanciu v chemických súťažiach už tretí rok potvrdzuje Adam Sikorják. Študent z bilingválnej triedy zvíťazil aj v tomto ročníku krajskej olympiády v chémii, ktorá sa konala vo Svite. Vo svojej kategórii si udržal prvenstvo, keď v rámci súťaže najlepšie zvládol zadania z organickej a anorganickej chémie. Úlohy boli zamerané na enviromentálnu chémiu, znečisťovanie ovzdušia, aciditu aromatických zlúčenín či na zisťovanie množstva kyseliny L-askorbovej vo vzorke. Keďže v tejto kategórii sa celoslovenské kolo nekoná, Adam sa už teraz teší na Letnú školu chémie, na ktorú vďaka svojim úspechom dostal pozvanie. V súťažnej zložke tohto národného projektu v minulom roku zvíťazil. 

              Na konci marca sa konalo aj obvodné kolo chemickej olympiády v kategórii D. Našu školu reprezentovali študentky I.BA, Emma Drabantová a Milota Folvarčíková, ktoré sa úspešne popasovali s teoretickou aj praktickou časťou. Obom úspešným riešiteľkám srdečne blahoželáme k dosiahnutým výsledkom! 

        • 15apr
          • O nanofyzike s naším absolventom
            • O nanofyzike s naším absolventom

              Absolvent nášho gymnázia Ľuboš Nagy, ktorý študuje na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach, spestril tretiakom hodiny fyziky. Netradičné vyučovanie bolo zamerané na experimenty v rámci nanofyziky. Ľuboš prostredníctvom nich priblížil možnosti aplikácie tejto vedeckej disciplíny v praxi, napríklad v oblasti medicíny.

        • 15apr
          • Hviezdoslavov Kubín v réžii našich študentov
            • Hviezdoslavov Kubín v réžii našich študentov

              Okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína bolo pre našich recitátorov opäť úspešné. Vo IV. kategórii v próze obsadil Jakub Pluta (I.A) 2. miesto s prózou V. Rosenbergovej, v poézii zvíťazila Stanislava Orlovská (II.BA) s montážou básní od V. Hochelovej. Postup do krajského kola sa vyrecitovali aj členovia nášho divadla poézie, ktorí interpretovali básne J. Čurillovej a P. Garana: S. Murcko (I.A), J. Pluta, (I.A), S. Orlovská (II.BA), M. Prejsová (III.BA) a L. Vyhnalová (III.BA). Blahoželáme!

        • 15apr
          • ProfOrient
            • ProfOrient

              Aj v tomto školskom roku tretiaci absolvovali testy ProfOrient, vyhodnotenie ktorých im pri osobnej konzultácii so psychologičkou môže načrtnúť najvhodnejšie možnosti pre ďalšie štúdium.

        • 15apr
        • 15apr
          • Živé knihy
            • Živé knihy

              V priestoroch Centra voľného času v Starej Ľubovni sa uskutočnil už 6. ročník podujatia s názvom Živé knihy, ktoré pripravuje Mládežnícky parlament v Starej Ľubovni. Naši druháci tak mali možnosť vypočuť si niečo zo životného príbehu zaujímavých ľudí:
              Marika Smreková – zakladateľka a režisérka Divadla Odzadu, organizuje medzinárodný divadelný festival UM UM.
              PhDr. Marta Hanečáková, PhD. – už viac ako 20 rokov je riaditeľkou Centra voľného času v Starej Ľubovni, venuje sa práci s mládežou a už od vzniku Mládežníckeho parlamentu Stará Ľubovňa je tútorom jeho členov.
              Emilian Bender – účastník Európskej dobrovoľníckej služby, v rámci ktorej strávi v Starej Ľubovni jeden rok. Pochádza z Nemecka.
              Tomáš Vilček – v roku 2016 na vlastnú päsť precestoval svet, o tejto svojej ceste neskôr napísal aj knihu, ktorá sa takmer ihneď vypredala k pultov kníhkupectiev, pochádza z Kolačkova.

              Peter Vorobeľ

        • 13apr
          • Jakub druhý na Slovensku
            • Jakub druhý na Slovensku

              Jakub Šľachtovský preukázal svoje vedomosti a komunikačné zručnosti v nemeckom jazyku aj v celoštátnom meradle. Na konci marca obsadil druhé miesto v celoslovenskom kole Olympiády v nemeckom jazyku. V Bratislave tak úspešne reprezentoval svoje mesto a v konkurencii ôsmich víťazov krajských kôl posunul Prešovský kraj na medailovú pozíciu.

              „So svojím výkonom som spokojný. Náročnosť úloh bola primeraná celoslovenskému kolu. Keďže aj konkurencia bola veľmi dobre pripravená, nebolo to v žiadnom prípade ľahké,“ zhodnotil priebeh dvojdňovej súťaže Jakub, ktorému celkové víťazstvo ušlo len o dva body. Najlepšie zvládol komunikačné časti súťaže, ale vysoké bodové hodnotenie získal aj v gramatickom teste, čítaní a počúvaní s porozumením.

              Pri prevzatí cien v Primaciálnom paláci boli prítomní aj veľvyslanci z nemecky hovoriacich krajín. „Je to pre mňa veľký úspech, dostal som sa na celoslovenské kolo a získal som tu druhé miesto. Verím, že toto striebro je aj zásluhou tých, ktorí ma podporovali. Či už pani profesorka Poľančíková a moji rodičia, ktorí mi boli oporou,“ dodal úspešný študent z bilingválnej triedy.

      • Prihlásenie

      • Kontakty

        • Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša v Starej Ľubovni
        • Sekretariát: +421 522388411
        • Štúrova 3 064 01 Stará Ľubovňa Slovakia
        • 37945785
        • Mgr. Pavol Chmeliar
        • Riaditeľ: +421 522388412
        • Zástupkyňa: +421 522388406
        • Zborovňa: +421 522388413
        • Ekonomické: +421 522388400
        • Jedáleň: +421 522388402
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
      • Zvonenie

            • Štvrtok 28. 3. 2024
      • Počet návštev: 821854