• 28nov
            • Junior Freshhh

              Trio Adam Sikorják, Jakub Šľachtovský a Jakub Pluta skončilo na 11. mieste v konkurencii 444 prihlásených tímov z celého Slovenska v súťaži Junior Freshhh, ktorá je určená pre študentov stredných škôl a jej cieľom je podporiť záujem študentov o prírodovedné predmety. Prebieha online a skladá sa z 12 zadaní, v rámci ktorých účastníci riešia úlohy z oblasti matematiky, fyziky, chémie a taktiež biológie a geografie. Tím nášho gymnázia sa prelúskal všetkými zadaniami a v priebežnom hodnotí po treťom kole bol dokonca na druhej pozícii. Po poslednom kole chlapci spadli na aj tak skvelú 11. priečku.

              „Do súťaže Junior Freshhh som sa v tomto roku zapojil prvýkrát a neľutujem to,“ hovorí druhák z bilingválnej triedy Jakub Šľachtovský. Podľa jeho slov boli viaceré z úloh veľmi náročné, ale napokon aj zvládnuteľné. „Verím, že táto skúsenosť zlepšila moje schopnosti riešiť problémy i schopnosť logického uvažovania, zároveň aj rozšírila moje vedomosti v oblasti prírodných vied,“ dodáva Jakub. „V porovnaní s minulým rokom to bolo oveľa náročnejšie a úlohy boli veľmi komplexné, čiže ak by sme nevyriešili istú časť, nedostali by sme sa ani k zvyšku zadania,“ komentoval úroveň obtiažnosti zadaní tretiak Adam Sikorják, ktorý Junior Freshhh absolvoval už v minulom roku. „Najviac sa mi páčili úlohy z chémie, jednak kvôli tej komplexnosti a jednak aj preto, že boli ťažkou skúškou mojich zručností. Som teda rád, že som v nich uspel,“ spomína viacnásobný víťaz krajských kôl chemickej olympiády Adam.

              Riešenie jednotlivých zadaní gymnazistov posúvalo vpred. „Súťaž ma naučila trpezlivosti. Jednu úlohu sme riešili tri dni. Vo vlaku, v škole, na hodinách :), počas prestávok, po škole, večer doma. Za obeť padla veľká kopa papierov. Žiadalo si to veľkú dávku trpezlivosti, aby som netresol so všetkým naokolo,“ hovorí Adam. 

              Študenti sa veľmi dobre dopĺňali a výbornú partiu dotváral prvák Jakub Pluta. „Keď sme dali hlavy dokopy, dokázali sme podať obdivuhodný výkon. Samozrejme, zažili sme aj pár neúspechov, ale to je normálne a netreba sa tým nechať brzdiť, ale posunúť dopredu. Ja som s naším výkonom spokojný a verím, že sme do toho dali všetko,“ zhodnotil celý priebeh niekoľkotýždňovej súťaže Jakub Šľachtovský.


              Ukážka zadania:
              Adam: „Jedna z úloh spočívala vo vypočítaní obsahu záhrady, kde chceme pestovať zázračné lieviky a potrebujeme tam mať posadený presný počet ružových, bielych a červených lievikov. Avšak lieviky dokážeme krížiť medzi sebou (to už je biológia). Po skrížení dvojice lievikov nám vzniknú štyri ďalšie, pričom sme mali presné pravidlá, čo s čím dokážeme krížiť. Mali sme vypočítať, koľko lievikov máme na začiatku kúpiť, aby sme po piatich týždňoch mali v záhrade 42 červených, 63 bielych a 147 ružových kvetov.“

        • 28nov
            • Stužkové slávnosti

              Od novembra nosia naši štvrtáci zelené stužky doplnené malým krížikom, ktoré im pripli ich triedne profesorky počas stužkových slávností. Gymnazistov svojou prítomnosťou poctili otec biskup Mons. Štefan Sečka a súdny vikár Mons. Ján Duda, ktorí tieto symboly nádeje posvätili a maturantom adresovali povzbudivé slová. Stužkové slávnosti po svätých omšiach pokračovali slávnostným večerom s vynikajúcim programom v atmosfére radosti, ale aj úcty a vďačnosti, ktorú študenti prejavili svojim rodičom a učiteľom.

              A štvrtáci nás bavili aj takýmito videami:

        • 27nov
            • Projektová mobilita v Rumunsku

              Dvojročný medzinárodný projekt s názvom Stop Bullying: Take a stand and lend a hand, do ktorého je v rámci programu Erasmus+ zapojené Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša, odštartoval prvou mobilitou v rumunskom meste Buzau. Zúčastnili sa na nej riaditeľ školy Pavol Chmeliar a jeden z koordinátorov Ján Palša. Predmetom nadnárodného stretnutia bola najmä príprava projektových aktivít, ktorých cieľom je okrem iného vytvorenie multimediálnych výstupov zameraných na elimináciu šikanovania. Zástupcovia jednotlivých škôl si rozdelili konkrétne úlohy i zodpovednosť za následnú disemináciu výsledkov.

              Účastníci stretnutia absolvovali vzdelávací seminár pripravený krajským školským úradom v spolupráci s lokálnou pobočkou Europe Direct Centre a srdečne ich prijali aj reprezentanti kraja. Okrem oficiálneho programu, mohli participanti objavovať aj kultúrne a historické krásy miest Buzau a Brašov, jednu z európskych rarít – bahenné sopky či povesťou o Draculovi opradený hrad Bran. Najbližšia mobilita, na ktorej sa už zúčastnia študenti z Portugalska, Talianska a Rumunska, sa uskutoční v apríli budúceho roka práve v Starej Ľubovni.

        • 28nov
            • Dobročinná zbierka KILO

              Mládežnícky parlament v Starej Ľubovni organizoval už 9. ročník dobročinnej zbierky trvanlivých potravín s názvom KILO, ktorá sa konala od 27. 11. do 1. 12. Aj v tomto roku bolo jedno zo zberných miest vyhradené v našej škole, kde sa vyzbieralo krásnych 110 kg. V rámci mesta sa podarilo prekonať rekord z roku 2015 (598 kg) viac ako dvojnásobne. Vyzbieralo sa 1278 kg. Mladí ľudia tak ukázali, že chcú pomôcť sociálne slabším rodinám v našom meste a spríjemniť im tak Vianoce! Ďakujeme za každú pomoc!
              Peter Vorobeľ
              člen Mládežníckeho parlamentu v Starej Ľubovni

        • 28nov
            • Raňajkovali s primátorom

              Pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva sa konalo tradičné stretnutie primátora s úspešnými študentmi pri raňajkách. Naši gymnazisti Daniel Lutz a Adam Sikorják si z rúk primátora Ľuboša Tomka prevzali diplom s poďakovaním za reprezentáciu mesta v krajských i celoslovenských vedomostných súťažiach. Medzi ocenenými bola aj Klaudia Rybovičová, ktorú nominovala ZUŠ Jána Melkoviča za reprezentáciu mesta v celoslovenských literárnych súťažiach a dobrovoľnícku prácu.

              Foto: www.staralubovna.sk

              ​​​​​​​Reportáž Ľubovnianskej televízie

        • 28nov
        • 28nov
            • Na vlne prírodných krás

              Gymnazisti si v Kine Tatra pozreli to najlepšie z bratislavského festivalu Hory a mesto, ktorý je prepojený s medzinárodným festivalom VIMFF v kanadskom Vancouveri. Ako hovoria organizátori festivalu horských filmov Zdruff, študenti sa mohli naladiť na vlnu prírodných krás a ak sa to tak dá ešte povedať, aj ľudských hodnôt. Mohli sa nechať unášať vírom dobrodružstva a nevšedných outdoorových výkonov svetových a slovenských športovcov. Program ponúkol špičkové snímky, ktoré divákov previedli svetom lyžovania, paraglidingu, lezenia, kajakovania, bicyklovania, base jumpingu a iných netradičných športov z rôznych kútov sveta. Bohaté zastúpenie mala aj slovenská dokumentárna tvorba.

        • 27nov
            • Go Bilingual

              Pedagógovia Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša, ktorí v rámci bilingválneho odboru vyučujú jednotlivé predmety v anglickom jazyku, sa zúčastnili na medzinárodnej konferencii s názvom GO BILINGUAL. Na podujatí, ktoré je tradične určené riaditeľom bilingválnych škôl, inovátorom a tvorivým pedagógom, vystúpilo niekoľko profesorov renomovaných britských i jednej americkej univerzity.
               

               Dvojdňovú konferenciu, ktorá sa konala v Bardejovských kúpeľoch, zorganizovalo Gymnázium sv. Jána Bosca v Bardejove v spolupráci s profesorom Simonom Uttleym, riaditeľom jednej z britských škôl a zároveň profesorom Notre Dame University v Londýne. Spoločne pracujú na pilotnom programe vzdelávacieho centra pre slovenských pedagógov, ktoré by vzniklo v spolupráci s britskými inštitúciami. Umožnilo by tak našim pedagógom osvojovať si moderné a efektívne vzdelávacie postupy a stratégie a budovať spoluprácu s britskými školami. Na túto tému sa už uskutočnilo stretnutie na pôde ministerstva školstva, ktoré zároveň prevzalo záštitu nad týmto podujatím.

              „Konferencia bola na vysokej odbornej úrovni a jednotlivé prednášky pre nás veľmi podnetné,“ povedala zástupkyňa riaditeľa cirkevného gymnázia Vladimíra Drabantová. Prínos vidí aj v demonštráciách inovatívnych postupov z didaktickej praxe anglických pedagógov. 

        • 27nov
            • Rozbehni svoj nápad!

              iNOVEum je program na podporu startupov stredoškolákov od spoločnosti Embraco v spišskom regióne. Mladým ľuďom pomáha s rozbehnutím podnikateľského nápadu úplne od nuly. Niekoľko našich študentov sa zúčastnilo na úvodných workshopoch aktuálneho ročníka, v rámci ktorých sa učili testovať svoje nápady a posudzovať ich potenciál. Do programu sa gymnazisti môžu so svojím nápadom zapojiť do 11. decembra. Viac informácií nájdete v online príručke.

        • 27nov
        • 27nov
            • Misijný deň v cirkevných školách

              Pri príležitosti Svetového dňa misií cirkevné školy v Starej Ľubovni každoročne organizujú Misijný deň. Podujatie, ktoré je zamerané na pomoc ľuďom v núdzi a podporu misií, na konci októbra zaznamenalo už 24. ročník.

              Hosťom Misijného dňa bol rehoľný brat Vavrinec Vadkerti, ktorý po svätej omši priblížil svoje pôsobenie v Bolívii, kde vybudoval a riadil duchovné centrum. „Misie majú zmysel, aj keď nie sú ľahké, ale treba hľadať spôsoby, aby sa čo najviac ľudí dozvedelo o Ježišovi Kristovi a jeho láske k nám,“ vysvetlil podstatu svojho povolania tento františkán, ktorý počas svojej misie v juhoamerickej krajine navštevoval aj domorodých obyvateľov v odľahlých pralesných častiach.

              Pomoc tým, ktorí ju potrebujú, sa skonkretizovala v misijnom jarmoku, výťažok z ktorého poputuje sociálne slabším rodinám. Skutočnú hodnotu tovar naberal v šťastných tvárach predávajúcich a kupujúcich. Chodby a triedy základnej školy sa premenili na reštaurácie, kaviarne a obchody, ktoré ponúkali rôzny sortiment. „Máme tu aj burzu šiat, ručne vyrábané dekoratívne predmety, domáce výrobky či kompóty,“ pripomenula niektoré novinky v predávanom tovare riaditeľka ZŠ s MŠ sv. Cyrila a Metoda Monika Maníková, ktorú potešila kreativita žiakov. Návštevníci jarmoku si mohli pochutnať na rôznych dobrotách, ale aj otestovať svoje schopnosti v športových i vedomostných súťažiach, zatancovať pri živej hudbe či obdivovať živé sochy.

              „Zmysel jarmoku vidím v tom, že deti sa dostávajú do situácie, kedy netreba myslieť len na seba. Možno drobná pomoc, ktorá ale môže mať veľký zmysel pre iných,“ vyzdvihla význam organizovania tohto podujatia návštevníčka jarmoku. „Bola som prekvapená, v akom rozmere sa to koná a koľko je tu produktov. Veľmi radi teda prispejeme, lebo máme aj z čoho vyberať,“ podotkla v atmosfére štedrosti jedna z kupujúcich.

              Študenti gymnázia sa do akcie zapájajú nielen ako aktívni kupujúci. Pripravujú si divadelné predstavenia a výťažok z dobrovoľného vstupného venujú na podporu misií. „Je tradíciou, že prváci si vyberú svojho patróna triedy a v druhom ročníku si o ňom pripravia dramatizáciu. Aj takýmto spôsobom misijne ohlasujú, čo Boh konal v živote svätých,“ priblížila aktivitu účinkujúca Stanka. V tomto roku si druháci pripravili dramatizáciu zo života svätej Barbory a multimediálne dielo o živote svätého Jána Pavla II. „Aj keď je to už tradičné, každý rok ma vedia prekvapiť, čo dokážu pripraviť. Pritom prezentujú kvalitné hodnoty, ktoré sú trváce, ale podané moderným misijným spôsobom,“ doplnil riaditeľ cirkevného gymnázia Pavol Chmeliar.

              Foto: Viera Štucková

              ​​​​​​​Video: Patrik Varchola a Erika Horanská + reportáž Ľubovnianskej televízie


              2. A - sv. Barbora

              2. BA - sv. Ján Pavol II.

        • 27nov
        • 27nov
            • Simulované študentské voľby

              Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša bolo oslovené občianskym združením Pre stredoškolákov, aby sa zapojilo do Študentských volieb 2017 – simulovaných volieb do orgánov krajských samospráv. Študentské voľby sú celoslovenský projekt, ktorého cieľom je motivovať mladých ľudí, aby sa začali zaujímať o verejný život aj napriek tomu, že ešte nemajú volebné právo.  Volebnú komisiu tvorili zástupcovia školskej študentskej rady, ktorí celý priebeh simulovaných volieb pripravili. Výsledky volieb si môžete pozrieť na stránke projektu.

              Študentské voľby sú neformálnym vzdelávaním k aktívnemu občianstvu najmä pre študentov, ktorí nemajú právo voliť. Organizátorom Študentských volieb je združenie Pre Stredoškolákov v spolupráci so strednými školami, nevykonáva ich za tým účelom zriadená prieskumná agentúra, preto nie sú volebným prieskumom.

              Reportáž Ľubovnianskej televízie

        • 27nov
            • PišQworky

              Naši študenti predvádzali svoje schopnosti v popradskom oblastnom kole súťaže v piškvorkách. V konkurencii 15 tímov si družstvo v zložení Marek Vančo, Stanislav Kravčák, Filip Knapík, Simona Kuffová a Laura Feranecová počínalo dobre, no na postup do krajského finále to nestačilo. Súťaž, ktorá rozvíja logické myslenie, každoročne organizuje spolok študentov Student Cyber Games pri Masarykovej univerzite v Brne.

        • 27nov
            • Okresné kolá v stolnom tenise

              Okresné kolá už prebehli aj na zelených stoloch. Tím chlapcov v zložení Peter Hnát, Samuel Šimko a Michal Diňa postúpil zo základnej skupiny, no v semifinále už neuspel. Vo vyrovnanom zápase o tretie miesto chlapci v napínavej koncovke stratili posledné loptičky. Dievčatá Michaela Kuzmiaková, Anna Smreková a Veronika Žembová skončili so cťou na štvrtom mieste.

        • 27nov
            • Matboj 2017

              V októbri prebehol už 17. ročník Košického Matboja, matematickej súťaže pre štvorčlenné tímy študentov stredných škôl, organizovanej pod taktovkou STROM-u. Svoje vedomosti z matematiky si tentoraz  zmeralo 54 tímov z celého Slovenska. Naše družstvo v zložení Milan Majkut, Jakub Šľachtovský, Mária Raššová, Lukáš Krišák sa umiestnilo na 20. priečke.

        • 27nov
            • Digitálny infopanel

              Podarilo sa nám zrealizovať myšlienku, ktorú sme nosili v hlave už dlhšie – digitálny infopanel. „Živá nástenka“ upriami vašu pozornosť na oznamy, nájdete tu všetky dôležité informácie o práve prebiehajúcich aktivitách, projektoch, súťažiach.

        • 27nov
            • Výroba lapbookov

              Jednou z projektových aktivít, ktoré prebiehali v prvej fáze projektu bola aj výroba lapbookov. Študenti vytvorili akési minipostery, v ktorých prezentovali zaujímavé informácie o ich krajine, meste či regióne, v ktorom sa nachádza ich škola. Výmena lapbookov prebehla počas prvej mobility v Rumunsku. Minipostery od našich participantov nájdete v našom Erasmus Corner.

        • 24nov
            • Oficiálne logo projektu

              V októbri prebehlo hlasovanie za oficiálne logo medzinárodného projektu Stop bullying: Take a stand and lend a hand. Na webovej stránke sa doň zapojili študenti zo všetkých participujúcich škôl z Portugalska, Rumunska, Talianska, Francúzska, Poľska a Slovenska, ich rodičia i priatelia. Viac ako dvetisíc hlasov získal návrh žiakov Magura Secondary School z rumunského Buzau a stal sa tak oficiálnym logom projektu. Návrhy našich študentov patrili medzi najkvalitnejšie. Môžete si ich pozrieť v galérii.

        • 15nov
            • Mladí moderátori

              Na konci októbra sa traja študenti Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša zúčastnili na Krajskej súťaži mladých moderátorov stredných a vysokých škôl v priestoroch Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Porota zložená z odborníkov v oblasti mediálnej komunikácie hodnotila jazykový prejav i schopnosť improvizácie súťažiacich v prejave, ktorý zahŕňal spravodajstvo i vlastnú reláciu s hosťom. Jednotliví členovia poroty ocenili pripravenosť a kreativitu prváka Jakuba Plutu, ktorý obsadil 2. miesto. Erika Horanská a Klaudia Rybovičová získali vo svojej kategórii 3. miesto. Na prehliadke sa zúčastnil aj absolvent cirkevného gymnázia Patrik Liščinský, aktuálne študent masmediálnej komunikácie, ktorý v kategórii vysokoškolákov obsadil 1. miesto, čím si zabezpečil postup do celoštátneho kola súťaže s názvom Sárova Bystrica.

              Súťažiaci zo všetkých okresov Prešovského kraja si vypočuli množstvo skvelých rád a podnetov, pričom porotcovia zdôrazňovali sústavné kultivovanie vlastného prejavu. Počas príprav i v priebehu samotnej súťaže sa študenti mnoho naučili, ale hlavne získali motiváciu a inšpiráciu pre svoju budúcu profesiu.

    • Prihlásenie

    • Kontakty

      • Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša v Starej Ľubovni
      • Sekretariát: +421 522388411
      • Štúrova 3 064 01 Stará Ľubovňa Slovakia
      • 37945785
      • Mgr. Pavol Chmeliar
      • Riaditeľ: +421 522388412
      • Zástupkyňa: +421 522388406
      • Zborovňa: +421 522388413
      • Ekonomické: +421 522388400
      • Jedáleň: +421 522388402
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
    • Zvonenie

          • Štvrtok 28. 3. 2024
    • Počet návštev: 821844